Οδοντικά Εμφυτεύματα: Ξεχάστε τις κινητές οδοντοστοιχίες!

Αναμφισβήτητα στο διάστημα των τελευταίων δεκαετιών, η οδοντιατρική επιστήμη και οι ειδικότητες της έχουν γνωρίσει ραγδαία εξέλιξη. Η απλοποίηση και αποτελεσματικότητα της τοπικής αναισθησίας, τα βελτιωμένα σε ιδιότητες υλικά αλλά και οι συνεχώς αναπτυσσόμενες θεραπευτικές τεχνικές έχουν οδηγήσει τόσο στη διευκόλυνση του οδοντιάτρου όσο και στην απομυθοποίηση της «επίσκεψης στο οδοντιατρείο» που για πολλούς ασθενείς αντιμετωπίζεται με αγωνία και φόβο.
Οι παθήσεις των δοντιών (τερηδόνες, κατάγματα) αλλά και των γύρω από αυτά ιστών (ουλίτιδες, περιοδοντίτιδες) είναι οι εχθροί μίας υγιούς και ολοκληρωμένης οδοντοστοιχίας που σε συνδυασμό είτε με την αμέλεια είτε με λανθασμένες θεραπευτικές επιλογές οδηγούν μοιραία στην απώλεια τους. Η αντιμετώπιση μερικής ή / και ολικής έλλειψης δοντιών αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα κεφάλαια της οδοντιατρικής επιστήμης.
Σε αυτόν ακριβώς τον τομέα η μακροχρόνια έρευνα σε συνδυασμό με την υψηλή τεχνολογία οδήγησαν στην εισαγωγή των οδοντικών εμφυτευμάτων στην καθημερινή οδοντιατρική πράξη. Ας δούμε λοιπόν κάποια συχνά ερωτήματα που θα λύσουν όλες σας τις απορίες.
 1. Τι είναι εμφύτευμα;
 2. Είναι μία μεταλλική βίδα από τιτάνιο που τοποθετείται στη γνάθο με σκοπό την υποστήριξη προσθετικής εργασίας.

 3. Σε ποιες περιπτώσεις προτείνεται η χρήση των εμφυτευμάτων;
 4. Αυτό εξαρτάται από τις ανάγκες του ασθενούς. Ένα μόνο εμφύτευμα μπορεί να χρησιμεύσει στην αποκατάσταση ενός ελλείποντος δοντιού, αποφεύγοντας με αυτόν τον τρόπο την κλασσική λύση μιας γέφυρας η οποία θα επιβαρύνει τα γειτονικά υγιή δόντια (Εικ. 1-2). Τοποθετήστε τον δείκτη του ποντικιού επάνω στις εικόνες.


  Εικ. 1
  Εικ. 2

  Περισσότερα εμφυτεύματα μαζί, μπορούν να αντικαταστήσουν περισσότερα του ενός δόντια αποφεύγοντας έτσι την κατάληξη σε κινητή οδοντοστοιχία, την γνωστή σε όλους μας «μασέλα» (Εικ. 3-4). Τοποθετήστε τον δείκτη του ποντικιού επάνω στις εικόνες.


  Εικ. 3
  Εικ. 4

 5. Πόσο καινούργια είναι τα εμφυτεύματα; Μήπως είναι ακόμα νωρίς;
 6. Η σύγχρονη εμφυτευματολογία έχει μια επιστημονική και κλινική παρουσία που ξεπερνά τα σαράντα χρόνια. Είναι παγκοσμίως εδραιωμένη και αποτελεί λύση απλή και καθημερινή. Η όποια δυσπιστία οφείλεται σε πλημμελή ενημέρωση και τείνει να εξαφανιστεί. Τόσο οι ασθενείς όσο και οι συνάδελφοι οδοντίατροι γνωρίζουν ότι στην πλειονότητα των περιπτώσεων το οδοντικά εμφυτεύματα προσφέρουν λύσεις καλύτερες και αποτελεσματικότερες των συμβατικών μεθόδων.

 7. Πολλές φορές ακούμε περί «ξένου σώματος που μπορεί να μην το δεχθεί ο οργανισμός». Υπάρχει θέμα απόρριψης;
 8. Πρόκειται για μια γνωστή λανθασμένη αντίληψη. Για απόρριψη θα μιλήσουμε στις μεταμοσχεύσεις οργάνων (ήπατος, καρδιάς κτλ) όπου υφίσταται η πιθανότητα αναγνώρισης του μοσχεύματος ως «ξένου» από τον ανθρώπινο οργανισμό. Το τιτάνιο, από το οποίο κατασκευάζονται τα εμφυτεύματα ανήκει στην κατηγορία των «βιοσυμβατών» υλικών, μπορεί δηλαδή να συνυπάρξει με ζωντανούς ιστούς χωρίς επιπλοκές. Είναι άλλωστε γνωστό ότι τα μεταλλικά υλικά (λάμες, καρφιά κτλ.) που χρησιμοποιούνται ευρέως στην ορθοπεδική χειρουργική (αντιμετώπιση καταγμάτων, αρθροπλαστικές επεμβάσεις κ.α.), προτού εμφανιστούν τα οδοντικά εμφυτεύματα, είναι επίσης από τιτάνιο.

 9. Η μέθοδος αυτή είναι εφαρμόσιμη σε όλους;
 10. Θα πρέπει να τηρούνται κάποιες απαραίτητες προϋποθέσεις που σχετίζονται τόσο με γενικούς όσο και με τοπικούς παράγοντες. Ο ασθενής πρέπει να μην πάσχει από κάποιες σοβαρές γενικές παθήσεις όπως για παράδειγμα ο αρρύθμιστος σακχαρώδης διαβήτης. Χρειάζεται λοιπόν ένα ολοκληρωμένο ιατρικό ιστορικό. Μια συγκεκριμένη ποσότητα οστού στη γνάθο είναι απολύτως αναγκαία πράγμα που διαπιστώνεται με έναν ακτινογραφικό έλεγχο. Εντούτοις, μια πληθώρα τεχνικών για την διαμόρφωση και βελτίωση της προς εμφύτευση περιοχής είναι σήμερα διαθέσιμες και μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην πλειονότητα των περιπτώσεων. Τέλος, το βαρύ κάπνισμα και η κακή στοματική υγιεινή πρέπει οπωσδήποτε να ελεγχθούν πριν την τοποθέτηση εμφυτευμάτων.

 11. Τι εγγυήσεις δίνονται για μια προσθετική εργασία επί εμφυτευμάτων;
 12. Δεδομένης της σωστής χειρουργικής τοποθέτησης των εμφυτευμάτων από έναν εξειδικευμένο οδοντίατρο (περιοδοντολόγο, εμφυτευματολόγο, γναθοχειρουργό), της ισορροπημένης φόρτισης με τα προσθετικά δόντια, της διατήρησης υψηλού επιπέδου στοματικής υγιεινής από τον ασθενή και τέλος της τουλάχιστον ανά έτος συντηρητικής ακτινολογικής και κλινικής παρακολούθησης, το ποσοστό επιτυχίας είναι της τάξης του 99 % για μια χρονική διάρκεια 8 – 10 ετών, όπως αποδεικνύεται από σύγχρονες επιστημονικές έρευνες. Οι όποιες αποτυχημένες προσπάθειες είναι σήμερα συνδεδεμένες με την πλημμελή στοματική υγιεινή, με κάποια επιμόλυνση κατά την αρχική επούλωση ή ακόμα με την λανθασμένη προσθετική επιβάρυνση του εμφυτεύματος. Στην πλειονότητα δε των περιπτώσεων έχουμε την δυνατότητα να τοποθετήσουμε ένα νέο εμφύτευμα, στην ίδια περιοχή όπου παρουσιάστηκε κάποιο πρόβλημα.

 13. Πόσο σύντομα μπορούν να τοποθετηθούν τα δόντια;
 14. Ανάλογα με το εκάστοτε περιστατικό απαιτείται μια περίοδος αναμονής μεταξύ τριών και έξι μηνών για να ενσωματωθούν τα εμφυτεύματα στη γνάθο. Επίσης, σε περιπτώσεις περισσοτέρων εμφυτευμάτων, εφαρμόζεται επιτυχώς την τελευταία δεκαετία η μέθοδος της άμεσης φόρτισης κατά την οποία ο ασθενής «φοράει» τα δόντια του μέσα σε διάστημα ολίγων ημερών από την τοποθέτηση των εμφυτευμάτων.

 15. Κάτω από ποιες συνθήκες πραγματοποιείται η επέμβαση; Είναι επίπονη;
 16. Τα εμφυτεύματα τοποθετούνται στο οδοντιατρείο. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται στην τήρηση απόλυτης ασηψίας για αποφυγή μετεγχειρητικών επιπλοκών. Καλό είναι να χρησιμοποιείται ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα. Εφαρμόζεται τοπική αναισθησία, όπως δηλαδή και για ένα απλό σφράγισμα ενός χαλασμένου δοντιού. Έτσι, και σε συνδυασμό με ειδική φαρμακευτική αγωγή μπορούμε να υποσχεθούμε καθόλου πόνο τόσο κατά τη διάρκεια, όσο και μετά την επέμβαση.

 17. Τα δόντια που στηρίζονται σε εμφυτεύματα έχουν κάποια αισθητική διαφορά από τα υπόλοιπα δόντια;
 18. Απολύτως καμία. Οι μέθοδοι και τεχνικές που χρησιμοποιούνται, επιτρέπουν την πραγματοποίηση αποκαταστάσεων πανομοιότυπων με αυτές που τοποθετούνται πάνω σε φυσικά δόντια (θήκες, γέφυρες) και δίνουν την εικόνα υγιών και όμορφων δοντιών.

 19. Πώς συγκρίνεται το κόστος των εμφυτευμάτων με τις πιο κλασσικές λύσεις;
 20. Τα εμφυτεύματα είναι σε απόλυτους αριθμούς ακριβότερα από τις συμβατικές λύσεις. Είναι όμως μια λανθασμένη σύγκριση διότι πρόκειται περί θεραπειών με ριζικές διαφορές. Από τη μια πλευρά έχουμε επιβάρυνση υγιών φυσικών δοντιών, ψυχολογικά και λειτουργικά άβολες μερικές («μηχανάκια») και ολικές οδοντοστοιχίες («μασέλες») που ενοχλούν και μετακινούνται κατά τη μάσηση ή / και την ομιλία. Αντίθετα, μια προσθετική εργασία στηριζόμενη σε οδοντικά εμφυτεύματα είναι σταθερή, λειτουργική, ανεξάρτητη από τα γειτονικά φυσικά δόντια, σε πολλές δε περιπτώσεις είναι και αισθητικά ανώτερη από τις εναλλακτικές προσθετικές λύσεις.

Η έλλειψη δοντιών και ότι αυτή συνεπάγεται (μειωμένη μασητική ικανότητα, αλλαγή στον τρόπο ομιλίας, αισθητική αλλοίωση του προσώπου, ψυχολογική επιβάρυνση του ασθενούς) αφορά αναμφίβολα ένα μεγάλο ποσοστό συνανθρώπων μας. Τα οδοντικά εμφυτεύματα είναι σαφώς η πιο εξελιγμένη και αποτελεσματική λύση που προσφέρει σήμερα η σύγχρονη οδοντιατρική για την οποία κάθε οδοντίατρος οφείλει να ενημερώνει και να ενημερώνεται. Ο ενδιαφερόμενος ασθενής είτε με την καθοδήγηση του γενικού του οδοντιάτρου είτε μετά από δική του έρευνα θα πρέπει να πληροφορείται ολοκληρωμένα από ειδικευμένο στα εμφυτεύματα οδοντίατρο και γνωρίζοντας όλες τις δυνατές λύσεις, να παίρνει τις δικές του σωστές αποφάσεις.

Το παραπάνω κείμενο δημοσιεύθηκε από τον Ανδρέα Γιαννόπουλο στην εφημερίδα "Απογευματινή" στις 10 Οκτωβρίου του 2004

Όροι Χρήσης

Ο επισκέπτης/χρήστης του διαδικτυακού ιστότοπου με την ονομασία www.drgiannopoulos.com/www.drgiannopoulos.gr/www.drgiannopoulos.eu υποχρεούται να διαβάσει προσεκτικά τους παρακάτω όρους χρήσης που ισχύουν για το σύνολο του έγγραφου περιεχομένου, των εικόνων, των γραφικών, των φωτογραφιών και των αρχείων που περιέχονται σε αυτόν. Η χρήση του ανωτέρου ιστότοπου είναι αυστηρά προσωπική και προϋποθέτει την ανεπιφύλακτη συναίνεση και συμφωνία του με τους παρακάτω περιγραφέντες όρους χρήσης. Αν διαφωνεί με έναν ή και περισσότερους εκ των όρων χρήσης, οφείλει να μην κάνει χρήση του συνόλου του περιεχομένου του συγκεκριμένου ιστότοπου.

Πνευματική ιδιοκτησία

Η πνευματική ιδιοκτησία αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της. Επισημαίνεται πάντως ότι κατά το ν.2121/1993 (όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει μέχρι σήμερα) και τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (που έχει κυρωθεί με το Ν.100/1975) απαγορεύεται η αναδημοσίευση και γενικά η μερική ή ολική αναπαραγωγή του παρόντος έργου, η αποθήκευσή του σε βάση δεδομένων, η αναμετάδοσή του σε ηλεκτρονική ή μηχανική ή οποιαδήποτε άλλη μορφή, η φωτοανατύπωσή του και η ηχογράφησή του με οποιοδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά, στο πρωτότυπο ή σε μετάφραση ή σε άλλη διασκευή χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Ως εκδότης θεωρείται εδώ ο διαχειριστής του ιστότοπου.

Ευθύνη επισκέπτη/χρήστη

Ο επισκέπτης/χρήστης του ιστότοπου αναλαμβάνει την ευθύνη για οποιαδήποτε ζημία προκαλείται στο διαχειριστή του ιστότοπου από αθέμιτη ή δόλια ή παραπλανητική προς τρίτα πρόσωπα χρήση του παρόντος ιστότοπου.

Δεσμοί (links) προς άλλους διαδικτυακούς ιστότοπους (sites)

Ο παρών δικτυακός ιστότοπος περιέχει παραπομπές σε άλλους δικτυακούς ιστότοπους (sites) , οι οποίοι ανήκουν σε άλλους διαχειριστές. Οι παραπομπές στους άλλους ιστότοπους παρέχονται για την ενημέρωση των χρηστών και για την αξιοποίηση από αυτούς επιπλέον χρήσιμων πληροφοριών. Ο διαχειριστής του ιστότοπου www.drgiannopoulos.com/www.drgiannopoulos.gr/www.drgiannopoulos.eu δεν φέρει καμία ευθύνη και δεν εγγυάται σε καμία περίπτωση για το περιεχόμενο, την πολιτική προστασίας προσωπικών δεδομένων, την πληρότητα και την ποιότητα υπηρεσιών και την ασφάλεια άλλων δικτυακών τόπων που διασυνδέονται με τον ιστότοπο μέσω ‘δεσμών’, ούτε για τους εξυπηρετητές (servers) μέσω των οποίων οι άλλοι παραπεφθέντες διαδικτυακοί ιστότοποι γίνονται προσβάσιμοι στους επισκέπτες/χρήστες.

E-Mail Service

H υπηρεσία e-mail service από το δικτυακό ιστότοπο παρέχεται σε όσους χρήστες/επισκέπτες το επιθυμούν, αφού προηγουμένως συμπληρώσουν σε μια σχετική φόρμα υποχρεωτικά ορισμένα προσωπικά τους στοιχεία. Ο διαχειριστής μπορεί να χρησιμοποιεί τα στοιχεία του επισκέπτη/χρήστη μόνο για την μεταξύ διαχειριστή και επισκέπτη επικοινωνία. Τα στοιχεία αυτά δεν αποκαλύπτονται ή μεταβιβάζονται σε τρίτους με την εξαίρεση σχετικών διατάξεων του νόμου για την γνωστοποίηση αυτών στις αρμόδιες και μόνο δικαστικές ή αστυνομικές αρχές. Τα προσωπικά δεδομένα του επισκέπτη/χρήστη απαγορεύεται να δημοσιοποιούνται ή να γίνονται με οιονδήποτε τρόπο αντικείμενο εκμετάλλευσης από το διαχειριστή.

Εφαρμοστέο δίκαιο και δικαιοδοσία

Οι όροι και προϋποθέσεις χρήσης του παρόντος ιστότοπου, καθώς και οποιαδήποτε τροποποίηση τους διέπονται και συμπληρώνονται από το Ελληνικό δίκαιο, το δίκαιο της Ευρωπαϊκής ένωσης και τις διεθνείς συνθήκες. Το παρόν κείμενο αποτελεί ρητή γραπτή συμφωνία μεταξύ του διαχειριστή του δικτυακού τόπου και του επισκέπτη/χρήστη του ιστότοπου και των επιμέρους σελίδων αυτού και δεν δεσμεύει παρά μόνο αυτούς. Η τροποποίηση των όρων θα λαμβάνεται υπόψη μόνο εφόσον καταχωρείται από τον διαχειριστή στο παρόν κείμενο και ο επισκέπτης/χρήστης εξακολουθεί να κάνει ανεπιφύλακτη χρήση του ιστότοπου. Οι παρόντες όροι διέπονται και ερμηνεύονται από το ελληνικό δίκαιο και τις σχετικές διατάξεις αυτού, ενώ για οποιαδήποτε διαφορά ανακύψει στα πλαίσια της χρήσης του παρόντος ιστότοπου αποκλειστικά αρμόδια ορίζονται τα δικαστήρια των Αθηνών.