Περιοδοντολογία
1 Τι είναι η περιοδοντολογία;
Η περιοδοντολογία είναι η ειδικότητα που ασχολείται με την παθολογία του περιοδοντίου, των ιστών δηλαδή που περιβάλουν τα δόντια (ούλα και οστά), με πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα την ουλίτιδα και την περιοδοντίτιδα.
2 Τι προκαλεί τις παθήσεις αυτές;
Πρόκειται για παθήσεις καθαρά μολυσματικού χαρακτήρα με μοναδική αιτιολογία τους μικροοργανισμούς που έχουμε όλοι στο στόμα μας. Όταν η στοματική μας υγιεινή είναι πλημμελής λόγω μειωμένης συχνότητας ή/και λανθασμένης τεχνικής βουρτσίσματος, υπολείμματα τροφών παραμένουν σε επαφή με τα δόντια και τα ούλα μας. Εκεί, προστίθενται μικροοργανισμοί της στοματικής κοιλότητας και δημιουργείται η γνωστή μας οδοντική πλάκα, η οποία όσο δεν αφαιρείται σκληραίνει και μετατρέπεται σε τρυγία (πέτρα). Η πρώτη αντίδραση άμυνας του οργανισμού είναι ο ερεθισμός των ούλων τα οποία φαίνονται κόκκινα και αιμορραγούν εύκολα στην επαφή ή το βούρτσισμα. Τότε μιλάμε για ουλίτιδα. Σε επόμενο στάδιο και αν η ουλίτιδα δεν αντιμετωπισθεί ο μολυσματικός παράγοντας εισχωρεί και κάτω από τα ούλα. Εκεί θίγεται το οστό που συγκρατεί το δόντι, με αποτέλεσμα να μειώνεται η οδοντική στήριξη και τελικά να οδηγούμαστε σε απώλεια του δοντιού.
Τα ούλα είναι ελαφρώς πρησμένα, με χρώμα πιο σκούρο από το φυσιολογικό και αιμορραγούν ευκολότερα στο βούρτσισμα. Υπάρχει αίσθηση φαγούρας και κάποιες φορές ήπιος πόνος που διαφέρει από τον οδοντικό. Στο στάδιο της περιοδοντίτιδας αυξάνεται η κινητικότητα των δοντιών και σε μερικές περιπτώσεις παρατηρούνται μικρές μετακινήσεις.
Παρόλο που η αιτία της περιοδοντίτιδας είναι μοναδική, υπάρχει πληθώρα δευτερογενών παραγόντων που δεν την προκαλούν αλλά την επιβαρύνουν. Κάποιοι από αυτούς είναι η κληρονομικότητα, το κάπνισμα, το άγχος και το στρες της καθημερινότητας, η λήψη ορισμένων φαρμάκων, ορμονικές αλλαγές (π.χ. κατά την εγκυμοσύνη) κ.ά. Αν όμως η στοματική μας υγιεινή είναι σωστή και επισκεπτόμαστε τον οδοντίατρό μας τακτικά για έλεγχο και καθαρισμό, δεν υπάρχει φόβος από κληρονομικό ή άλλο παράγοντα. Οι εξαιρέσεις είναι λίγες και αφορούν σε παθήσεις γενικής υγείας.
Με πολύ απλά λόγια, χρειάζεται αφαίρεση του αιτιολογικού παράγοντα, δηλαδή της πλάκας και της πέτρας. Ανάλογα με τη βαρύτητα της κατάστασης γίνεται από ένας απλός καθαρισμός σε μια συνεδρία, μέχρι και περιοδοντική απόξεση υπό τοπική αναισθησία σε περισσότερες επισκέψεις. Επίσης, μεγάλη βοήθεια στη θεραπευτική μας προσπάθεια αποτελεί η μείωση κάποιων επιβαρυντικών παραγόντων, όπως το κάπνισμα. Μεγαλύτερη όμως σημασία πρέπει να δίνεται στις οδηγίες στοματικής υγιεινής ούτως ώστε ο ασθενής να μπορέσει να διατηρήσει το θεραπευτικό αποτέλεσμα σε βάθος χρόνου. Τέλος, ορίζεται ένα πρόγραμμα συντήρησης (κάθε 3, 6 ή 12 μήνες, ανάλογα με την περίπτωση), κατά τη διάρκεια του οποίου γίνεται περιοδοντικός έλεγχος και καθαρισμός.
Εκτός από τη διατήρηση της στήριξης των δοντιών μας, η θεραπεία των περιοδοντικών παθήσεων είναι αναγκαία και για τη γενική μας υγεία. Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες η περιοδοντίτιδα αποτελεί επιβαρυντικό παράγοντα για δημιουργία αθηρωματικών πλακών στα αγγεία, οι οποίες μπορούν να οδηγήσουν σε καρδιαγγειακά νοσήματα, εμφράγματα και εγκεφαλικά επεισόδια. Οι διαβητικοί ασθενείς με περιοδοντίτιδα ρυθμίζουν δυσκολότερα το σάκχαρο τους, ενώ, μετά τη θεραπεία, έχουν μεγάλο όφελος. Πολλές έρευνες έχουν επίσης επικεντρωθεί στη σχέση της περιοδοντίτιδας με την εγκυμοσύνη όπου παρατηρείται αυξημένη πιθανότητα γέννησης πρόωρων και ελλιποβαρών βρεφών.